27. 7. 2024

Automobily.EU

autorecenze, testy, návody

1. Trabant – symbol válečné éry

Začneme jedním z nejvíc ikonických automobilů komunistického bloku – Trabantem. Tento východoněmecký “voz” byl vyráběn v letech 1957-1991 a dodnes je známý svým plastovým designem a nedostatkem kvality.

2. Ford Pinto – nejsem to já, je to prasklá nádrž

Ford Pinto měl na konci sedmdesátých let jedno z největších automobilových selhání všech dob – prasklou nádrž, která mohla způsobit explozi vozidla. Tato chyba stála Fordu velké peníze a pověst.

3. Yugo – jugoslávská jedna směna

Jugoslávský Yugo byl v osmdesátých letech nabízen jako levná alternativa pro spotřebitele ve Spojených státech. Bohužel, jeho nízká cena byla odrazem i jeho kvality, a Yugo byl brzy prohlášen za jeden z nejhorších automobilů všech dob.

4. AMC Gremlin – skřítek mezi auty

Tento kompaktní vůz z sedmdesátých let byl známý svým zvláštním designem, který vypadá, jako by ho zdeformoval nějaký automobilový skřítek. Kromě toho měl Gremlin mnoho technických problémů, které mu zajistily místo mezi největšími automobilovými selháními v historii.

5. DeLorean DMC-12 – automobil snů, realita noční můra

Světoznámý DeLorean se proslavil díky filmu Návrat do budoucnosti, ale ve skutečnosti bylo jeho kvality mnohdy sporné. S hliníkovým karoserií, která se snadno deformovala, a nedostatkem výkonu se DeLorean brzy stal jedním z největších propadáků v historii automobilového průmyslu.

6. Edsel – automobil, který podle všeho nikdo nechtěl

Edsel byl produktem automobilky Ford, která se snažila oslovit specifickou cílovou skupinu, ale nakonec selhala. Automobil neměl žádný výrazný designový rys ani technickou inovaci, a brzy byl stažen z trhu.

7. Tucker 48 – začátek konce

Tucker 48 byl futuristický automobil, který měl změnit automobilový průmysl, ale nakonec ztroskotal kvůli finančním problémům a špatnému marketingu. I přes svou inovativnost se Tucker 48 stal jedním z největších automobilových propadáků historie.

8. Pontiac Aztek – příliš škaredý na to, aby se ho někdo zastal

Aztek byl pokusem automobilky Pontiac zaujmout mladou generaci, ale design vozu byl natolik odpudivý, že se stal jedním z nejméně prodávaných automobilů v historii. Pontiac Aztek je dnes ztělesněním toho, jak nepodařený design dokáže zničit i jinak dobrý vůz.

9. Chevrolet Vega – americký sen, který se změnil v noční můru

Vega byl pokusem Chevroletu vyrobit levný a úsporný vůz, ale nakonec se stal symbolem špatného zpracování a technických problémů. Neskutečná koroze a nefunkční motory udělaly z Chevy Vega jedno z největších selhání amerického automobilového průmyslu.

10. AMC Pacer – automobil ve tvaru vejce

Posledním v našem žebříčku je AMC Pacer, který byl známý svým neobvyklým tvarem a podivným designem. Pacer se brzy stal terčem posměchu a jeho prodeje nikdy nedosáhly očekávání. Pro mnohé je Pacer symbol nepovedeného experimentu automobilky AMC.

fiasko

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
Tvorba webových stránek: Webklient