27. 4. 2024

Automobily.EU

autorecenze, testy, návody

Pár užitečných rad před koupí ojetiny

Plánujete nákup ojetého vozidla? Poradíme vám, co udělat pro to, abyste nekupovali zajíce v pytli.

Ojetá vozidla si pořizují plné dvě třetiny Čechů. Čtvrtina si kupuje vozidla nová a ostatní se zaměřují na vozy předváděcí. Do jaké skupiny patříte vy? Pokud do první a koupě automobilu z druhé ruky je pro vás zároveň na pořadu dne, je tento článek určen právě pro vás. Poradíme vám totiž, na jaké parametry se zaměřit a co udělat pro to, abyste odhalili i ty nejvíce skryté vady.  

Z bazaru, nebo od soukromníka? 

Při nákupu automobilu z tzv. druhé ruky máte v podstatě dvě možnosti. Koupit jej z autobazaru, nebo soukromě. Obě možnosti mají svá pro a proti. Autobazar za prodávaná vozidla do určité míry ručí, a dokonce se na jejich vozy vztahuje i standardní dvouletá záruka. Za to si ale zase připlatíte. Od soukromníka vozidlo možná pořídíte řádově levněji, ale nejste-li zručným mechanikem, můžete přehlédnout nějakou skrytou vadu. Byť ty umně maskují i leckteré autobazary. 

S vozidlem se projeďte

S každým ojetým vozidlem, ať již z bazaru či od soukromníka, je záhodno se projet. Ideálně se zkušeným automechanikem, který spoustu problémů odhalí podle zvuku motoru, popřípadě i dalších zvuků, které vozidlo za jízdy vydává. Zvuky odhalí problémy s tlumiči, motorem, brzdami, výfukem i stav palivového filtru. 

Vozidlo si prohlédněte

Ještě před tím si ale vozidlo dobře prohlédněte. Zaměřte se na stav karoserie a počet najetých kilometrů (k přetáčení tachometru se také dostaneme). Všímejte si také informací uvedených na samolepkách se servisními údaji, z nichž se zase dozvíte, kdy byl v automobilu měněn olej.  

Ověřte si VIN kód

Před koupí každého ojetého vozidla si také nezapomeňte ověřit i jeho VIN kód (mezinárodní identifikátor vozidel). S ním se mimo jiné zasvětíte do historie vozidla a informací o jeho předchozích majitelích. Zjistíte ale také třeba, jestli byl vůz nabouraný. VIN kód si snadno ověříte například na stránkách CarVertikal.com. Do políčka, které se před vámi objeví, zadáte SPZ či přímo samotný VIN kód daného vozidla, odkliknete políčko zkontrolovat auto nyní a okamžitě se dozvíte, jaké informace se po zaplacení malého poplatku o vozidle máte šanci dozvědět. A my pro vás dokonce máme slevový kód na ověření vozu na CarVertical, s nímž tyto služby budete mít ještě levnější.  

Bylo auto zatopeno?

To je v současné době velký problém, protože je pravděpodobné, že se na trhu objeví vozy zatopené během nedávných povodní v sousedním Německu. Interiér kupovaného vozidla proto podrobte opravdu zevrubné kontrole. Dobře si prohlédněte prostor pod přístrojovou deskou a všechny plastové části interiéru, zdali na nich neulpěly stopy po bahně a písku. Nestyďte ale do kontroly zapojit i čich. Zápach bahna se nejdéle drží na čalounění. 

Zkontrolujte pneumatiky

Vaší pozornosti by neměly uniknout ani pneumatiky a nápravy. Při jakémkoliv odklonu zpozorněte. Samotné pneumatiky po koupi si raději kupte nové. Budete-li chtít ušetřit, pořiďte si místo dvou sad (letních a zimních) pneumatiky celoroční, byť ne každý odborník je doporučuje. Záleží však na modelu a značce. Odpověď na otázku, jaké jsou nejlepší celoroční pneumatiky, vám každopádně přinesou nezávislé testy. 

Jak poznat přetočený tachometr? 

To, že s tachometrem bylo manipulováno, mnohdy prozradí samo zařízení. Čísla na ukazateli by měla být v rovině, podezřelá je i jakákoliv nečistota pod sklem přístrojové desky. Ta se tam jinak nemá jak dostat. Jiná situace bývá u digitálních počítadel. Zde jsou varováním třeba mírně poblikávající číslice či jejich občasné poskočení.

Parametrů, na něž byste se při koupi staršího vozu měli zaměřit, je samozřejmě mnohem víc. Z tohoto důvodu si k prohlídce přizvěte odborníka, který uvidí i to, co vy byste zřejmě přehlédli. Tak, ať máte šťastnou ruku. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
Tvorba webových stránek: Webklient