27. 7. 2024

Automobily.EU

autorecenze, testy, návody

Historie


V roce 1958 se automobilový gigant Ford rozhodl představit novou značku, která měla konkurovat střední třídě, a tak se narodil Edsel. Bohužel, již od počátku bylo jasné, že tento automobilový projekt má světlou budoucnost, byť Ford do něj investoval ohromné množství peněz.

Design


Edsel byl velký, hlučný a mnohými považován za ošklivý. Jeho charakteristický přední gril byl často srovnáván s lidským konečníkem, což rozhodně nepřispívalo k jeho oblibě.

Technologie


Překvapivě i v této oblasti měl Edsel problémy. Jeho inovativní funkce, jako například push-button řazení či teletouch řízení, často selhávaly a způsobovaly majitelům nemalé starosti.

Prodeje


Edsel se snažil dostat na trh ve chvíli, kdy ekonomika začala klesat. I přes obrovskou reklamní kampaň a naděje Fordu se ale prodeje neustále zhoršovaly, až nakonec Ford roku 1960 stáhl Edsel z výroby.

Dnešek


Dnes je Edsel spíše kuriozitou na sběratelském trhu. Jeho hodnota neustále klesá a mnoho lidí si ho pamatuje pouze jako neúspěšný projekt.

Edsel vs. DeLorean


Když se řekne největší automobilové selhání, mnoho lidí si vybaví Edsela. Ale co DeLorean? Přestože tento automobil měl své problémy, stal se ikonou díky filmu Návrat do budoucnosti.

Lessons learned


Historie Edsela nám připomíná, že i největší automobilové společnosti mohou udělat chybu. Je důležité naslouchat zákazníkům a neustále se vyvíjet, aby se podobné fiaska neopakovala.

Edsel

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
Tvorba webových stránek: Webklient